DATASAABs VÄNNER

Lilla kulturresan

Onsdagen den 1 oktober hade Gunnel och Rolf kallat till höstutflykt som denna gång ställdes till torpet Nubbekullen nära Medevi. Ett trettiotal vänner hade mött upp. Det väl underhållna och prydliga torpet demonstrerades av hembygdsföreningen.

Klicka på bilderna för att förstora dem!

Om Nubbekullen visste jag platt intet, och det må förlåtas mig om jag först associerade namnet till lönnkrogar och vilda spritfester. Så var det dock inte. De strävsamma invånarna försörjde sig genom tillverkning av nubb och därtill med enkla handverktyg. Denna sysselsättning har förvisso inte skapat några förmögenheter eftersom nubbmarknaden torde vara både liten och ganska mättad. Själv har jag ärvt ett förråd av nubb efter min svärfar, och med min minimala förbrukning kan lagret i sin tur gå i arv till mina efterkommande.
Men det är inte nubben som i första hand gjort torpet känt utan det faktum att här föddes 1829 ett gossebarn med alldeles ovanliga anlag. August Malmströms vandring på konstens törnbeströdda väg blev en riktig framgångssaga och kröntes med en professur vid Konstakademien.

Grindslanten är Malmströms kanske mest kända verk. Vid första anblicken förefaller motivet inte ha någon större aktualitet, men vid närmare eftertanke är tavlan en utmärkt illustration till dagens bidragssverige. Långt i fjärran försvinner Överheten väl tillfreds med rollen som alla goda gåvors givare. Vilt slagsmål om de små slantarna utbryter mellan kommuner, landsting, institutioner och privatpersoner. En välfödd direktörsyngling tittar på, väl medveten om att han har sitt på det torra i form av arvoden och fallskärmar…

Efter Nubbekullen gick färden till Borensbergs värdshus där lunch intogs i form av en vällagad laxskiva. Ännu ett tidens tecken: Förr var torsken vardagsmat och laxen högtidsföda, nu är det tvärtom…


Stärkta av den välsmakande lunchen begav vi oss till Kornettgården belägen strax utanför Flistad på vägen mellan Ljungsbro och Klockrike. Vi välkomnades av Lars-Erik Johansson, som tillsammans med sin hustru Birgitta, under ca 40 år byggt upp en otrolig privat samling.

Förutom tusentals bruksföremål från slutet av 1800-talet fram till 1950- och 60-talet finns uppbyggda interiörer från café (med fungerande juke-box), skolsal, handelsbod, skomakeri, mekanisk verkstad m.m. Lars-Erik rådde oss att " Släng inget. Om du gör det upptäcker du efter två dagar att du hade behövt just den prylen du slängde (vilket väl dom flesta erfarit). Om du drabbas av städsjuka, sätt dig ner en stund och tag det lugnt så går det över".

Det blev en verklig nostalgitripp för oss att få se t.ex. alla dessa gamla radioapparater, grammofoner, skivspelare, kameror, handelsboden med alla gamla bekanta varor samt 50-talsrummet med TV-kanna, fladdermusfåtölj och tidstypisk radioutsändning. För oss teknikintresserade är det väl bara dataprylar som saknas (och dom passar ju bättre på blivande IT-Ceum).

Mycken huvudbry orsakade frågetävlingen där det gällde att para ihop de mest underliga föremål (12st) med rätt yrke. Att få till 12 rätt var bara en som klarade av; Lennart P, som med stolthet mottog 1:a priset - En fotvandring för två personer till Flistad kyrka.
Vi tackar Gunnel och Rolf Hultqvist för en mycket trevligt arrangerad kulturdag.

/ Viggo Wentzel och Göran Löf

Åter förstasidan