DATASAABs VÄNNER


Höstutflykt 2005

Referat av Lennart Pettersson

 

Den 7:e september mötte 19 glada - och hungriga - människor upp vid Tjällmo världshus där vi intog lunch, bestående av laxgratäng och kaffe.

Sedan blev det en kort bilfärd till Godegårds Bruks- och Porslinsmuseum där guiden och museets "Allt i allo" Robert Wounsch tog emot. Han berättade mycket initierat och medryckande om brukets historia och verksamheterna som bedrivits där. 


 


Som uppväxt i skuggan av ett järnbruk så tände det vissa minnen hos mig. Bl.a. begreppet "andra sidan". Det återkommer vid många gamla bruk och uppstod genom att bruken var byggda vid ett vattendrag för att få kraft till bälgar och hamrar, och man byggde arbetarbostäder på ena sidan av ån medan patron och de högre tjänstemännen bodde på den andra. Säger man andra sidan så menar man "herrskapssidan" (även kallad knapersidan) oavsett vilken sida av ån man befinner sig.


Det gamla 1700-talsköket visade sig väl bevarat och gav upphov till många frågor. Vid demonstrationen av lusbrädan i kökspigans säng var det en och annan som spontant kliade sig på arm eller ben.

Porslinsmuseet i två våningar innehåller porslin som varit i bruk på herrgården under 250 år. Rundvandringen på egen hand bland alla tallrikar och soppskålar gjorde att man lätt glömde tidplanen.

Besöket avslutades med kaffe och doppa - kokt och serverat av Robert.

Jag kan också rekommendera ett besök på brukets hemsida: www.godegard.se.


Sen blev det bilfärd igen. Till Motala och Scharlottenborg med sina utställningar av dockskåp, fåglar, och konst, men framför allt av jungfru Sophia Isbergs fantastiska träsniderier. För mig, som trädbitarna spricker för bara jag tar i dem, är det helt ofattbart att någon kan åstadkomma så fina tingestar som hon har åstadkommit. Du, som inte deltog i höstutflykten och har vägarna förbi Motala - stanna till för ett besök på Scharlottenborg!

Som vanligt var det en eftermiddag med skön samvaro och ett välkomponerat program. Vad annars när Gunnel och Rolf står för det hela!

/ Lennart P.

Foto: Heike Bergsten

Åter