DATASAABs VÄNNER


Höstutflykt på Vikbolandet

den 7 september 2006

Referat av Björn Johansson

Liksom förra året hade våra suveräna "reseledare" Rolf Hultqvist med fru valt ut nya spännande utflyktsmål på Vikbolandet. I år gick färden först till Mauritzberg Slott. I den strålande höstsolen anslöt sig 29 deltagare.(Klicka för större bilder)

Här fick vi en intressant och initierad guidning av Margareta Gustavsson om slottets historia, allt från 1600-talets första byggnader, via ryssarnas härjningar 1719, då slottet brändes ner, och de många olika ägarna som avlöst varandra fram till dagens finska hotellsatsning. Vi besökte det lilla vackra kapellet, där många, framför allt tyska, bröllop förläggs. 

 

Vi fick också fick titta in i det ljusa biblioteket och salongen i huvudbyggnadens andravåning. Tyvärr var förre stamgästen Verner von Heidenstams favoritrum och alla övriga gästrum upptagna, så hur dessa ser ut kan vi bara gissa.Sedan var det dags för lunch i den norra flygeln. Det bjöds på läcker lax på ljummen potatisstuvning. Till kaffet kom nästa spännande programpunkt. Brigitte Petersson, född i Tyskland och en från unga år stor Sarah Leander-fan och sedermera Sarahs privatsekreterare och nära vän, berättade engagerat och gripande om sina och Sarahs öden. Hon berättade om sina möten med Sarah, deras turnéer och hur hon så småningom inbjöds att flytta till Sarahs hem på Lönö. Till våren hoppas Brigitte att ha hunnit iordningställa ett Sarah Leander-museum i hembygdsgården i Häradshammar.

Nästa mål för dagen var Vikbolandets strutsfarm i Vånga utanför Häradshammar, eller "Härsme´" som det visst heter här ute. Här visade Niclas Nordqvist sin besättning av stora och små strutsar. Han gav en trevlig redogörelse för om hur strutsavel går till.


Inte visste vi att en struts kan bli 50, ja upp till 80, år gammal, att en framåtspark från en struts är som en hästspark, att de kan springa i 70 km/h i uppåt en 1/2 timme, att tuppen gräver hålor där hans två till tre hönor lägger sina ägg mellan klockan 14 och 18 i snitt var tredje dag under sommarhalvåret. Efter snabbkursen om strutsarna bjöd hustrun Anneli oss på kaffe och kaka bakad på strutsägg. Avslutningsvis fick vi tillfälle att se olika strutsprodukter av kött, skinn, fjädrar och äggskal som erbjöds till försäljning.

 


 

 


Sista målet för denna utflykt var smeden Erik Olsson i Klockaregården, Furingstad. Här kunde vi se och köpa konsthantverk av såväl Eriks egen smideskonst som hantverksprodukter från andras händer.

I bilen hem surrade dagens alla intryck i huvudet. Sarahs beslöjade röst i "Sången om syrsor" ackompanjerade den vackra utsikten över Bråviken och Vikbolandets böljande landskap.

Tack för ett minnesvärt arrangemang!

Vid tangentbordet: Björn Johansson

PS
Mauritzberg Slott har förstås en egen hemsida www.mauritzberg.se där du kan läsa mer om slottets historia och dagens satsningar på konferens, boende, marina och golf.
Sarah Leanders livsöde finns bl.a. beskrivet på Wikipedia, http://sv.wikipedia.org/wiki/Zarah_Leander
Strutsfarmen har egen webbsida på http://www.vikbolandsstruts.se/
Allmänt om Vikbolandet finns här: http://www.vikbolandet.com/
DS

Foton: Heike Bergsten

Åter till Arrangemang