DATASAABs VÄNNER

Åtvidaberg med Datasaabs Vänner

13 maj 2008

 

Referat av Bengt Eriksson

E/S Vågspelet

Klicka på bilderna för förstoring!

Bo-Inge Nilsson

Bo-Inge Nilsson

Utanför Stallet Åtvidaberg

Utanför Stallet

Rilf och Gunnel Hultqvist

Rolf och Gunnel Hultqvist

Den 13 april hade Rolf Hultqvist kallat DSV till ett ”Läge för lycka”. Och lyckligt blev det! Vi, 25 förväntansfulla veteraner, samlades utanför Stallet i Åtvidaberg för att möta dagens guide Bo-Inge Nilsson. Tillsammans med honom hade Rolf planerat en fullmatad och alltigenom intressant dag.

Information vid Adelsnäs

Bo-Inge informerar vid Adelsnäs

Adelsnäs Orangeri

Adelsnäs Orangeri

Adelsnäs Åtvidaberg

Huvudbyggnaden

Första dagspunkten blev gemensam färd till Adelsnäs och rundvandring i den vårprunkande parken. Solen sken men det var betydligt svalare än vi hade upplevt i pingsten innan. På stadsvandringar skall det inte vara för varmt. Bo-Inge gav oss kort historik för staden och speciellt om dess driftiga ledare.

Theodor och Louisa Adelswärd

Theodor och Louisa Adelswärd

"Villan"

 

Han började med Theodor Adelswärd (1860-1929) som verkar stått bakom allt i Åtvidaberg i början av förra århundradet. Han byggde nuvarande Adelsnäs slott 1917 för sin växande familj som innan dess bott i ”Villan”.

 

 

 

 

Adelsnäs kaffestuga - 2


Adelsnäs kaffestuga - 3

 

Adelsnäs kaffestuga - 1

Adelsnäs Kaffestuga

Rundvandringen avslutades med kaffe i Adelsnäs Kaffestuga. Goda smörgåsar och sirapskaka i jumboformat!

 

Bruks- och Facitmuséet Åtvidaberg

Bruks- och Facit-muséet

 

Britt Svensson

Britt Svensson

Lokomobil

Andra resmålet för dagen var Bruks- & FACIT-muséet. Här var Britt Svensson vår guide. Här visas stadens utveckling från starten av bergsbruket på 1400-talet till slutet för FACIT. Vi fick se en halvtimmes välgjord film om FACIT´s tillkomst och hädanfärd. Här figurerade ortens andre starke man Elof Eriksson. Vi Datasaabare saknade dock allt omnämnande av samarbetet under NTP-projektet kring 1970. Muséet är väl värt ett återbesök då tiden inte medgav djupare studier.

Bordning av E/S Vågspelet Åtvidaberg

Bordning av E/S Vågspelet

På Bysjön

På Bysjön

Skovelhjul

Skovelhjulet

Bilkaravanen drog nu vidare mot kajplatsen för E/S Vågspelet i Bysjön. E/S står för Electrical Ship och detta framdrevs med batterier och motor från en truck. Skovelhjulet bak dunkade nästan som en trivsam tändkulemotor. Vi rundar Bysjöns fyr ”Stenshuvud” som fått sitt namn efter en viss Sten J. som kört på grundet.

 

Leif Wallqvist

Leif Wallqvist

Templet Åtvidaberg

"Templet"

Solkanontornet Åtvidaberg

Solkanontornet

Vår kapten Leif Wallqvist höll dock behörigt avstånd. Efter att ha rundat sjön i en dryg halvtimme med Bo-Inge som kontinuerlig informatör lade vi till nedan tornet med Solkanonen.

Karl-Erik Johnsson

Karl-Erik Johnsson

 

 

Solkanonen avfyrad

Kanonen är avfyrad

I rök och damm

Bernt i rök och damm

Förutom oss samlades ett 10-tal tillresande från Växjö för att vara med om skottet kl. 13. ”Tornöversten” Karl-Erik Johnsson frågade efter frivillig laddare av kanonen och Bernt Magnusson, för oss välkänd hemma-artillerist, anmälde sig bums. Skottet avfyrades prick 13.00 och var kraftigare än många hade förväntat sig. Bernt var lycklig och utnämndes av Bo-Inge till ”Solkanoniär” och utlovades diplom.
Mer detaljer om Solkanonklubben kan hittas på http://www.solkanonklubben.se/

Golfrestaurangen Åtvidaberg

Nu var vi hungriga och bilkaravanen bar till Golfbanan och dess restaurang. Där lät vi lunch på välkryddad fläskfilé oss väl smaka.

Trädgårdshotellet Åtvidaberg - 1

 

Trädgårdshotellet Åtvidaberg - 2

Trädgårdshotellet

Efteråt samlades vi vid Trädgårdshotellet och blev informerade av den flitige Bo-Inge om dess historia. Byggnaden föregick Adelsnäs under namnet Näs herrgård men flyttades av Theodor Adelswärd 1901 för att bli hem för den av honom startade trädgårdsskolan där ”Kålmaskarna” utbildades. Han startade också en mejeriskola där ”Vasslekatter” utbildades. Bo-Inge lärde oss under dagen att byhumorn i Åtvid hade skapat många öknamn eller titlar.

Nils-Erik Sandström

Nils-Erik Sandström

Åtvidabergs Hembygdsgård

Åtvidabergs Hembygdsgård

Mor Bergkvists stuga

Mor Bergkvists stuga

Karavanen drog vidare till Åtvidabergs Hembygdsgård som innehåller flera muséer. Ett om Bersbo-gruvan, ett om fotograferna Thorin, ett om Åtvids gamla sjukstuga och dessutom hopsamlade gamla stugor med autentisk inredning.

Vår guide i Gruvstugan, som tidigare rymt 8 familjer, var Nils-Erik Sandström som på tydlig stockholmska berättade om sina förfäder vid Bersbo gruvor som fotografen Thorin dokumenterat på 1890-talet. Några av oss gick också runt i stugorna. Jag fastnade för mor Bergkvists enrumsstuga med miljö från 1954. Hon var ”mor” för luffarna som kom till Åtvid och förestod luffarhärberget på Verksgatan. Vi fick eftermiddagskaffe med tre sorters doppa som Bo-Inge beställt på kondis och serverade.
Se mera om Hembygdsgården på http://www.kulturarvostergotland.se/tplShowArticle.asp?ArticleID=199979&CategoryID=5110&ArticleOutputTemplateID=6

Verksgatan Åtvidaberg

Slutligen samlades vi vid Verksgatan på det gamla torget och tittade på de gamla husen där. Bo-Inge avtackade oss och vi honom. Vi hade fått en heldag som gav idéer till återbesök i Linköpings närmaste grannstad. Ingen förstod hur 300:- kunde räcka till att täcka alla kostnader.

 

Till hösten (18/9) har Rolf redan kallat till ny utflykt, då till Glasriket.
Kom med då! Hans arrangemang är alltid värda att besöka!


/ Bengt Eriksson

Foton: Heike Bergsten, Göran Löf och Weimar Sandell

 

Till Aktiviteter