|
Rundresa Kinda-Ydre
den 20 maj 2010 |
”Östergötland rätt och slätt” heter det i landskapets slogan men i södra Östergötland är det inte särskilt slätt. Men rätt blev det, mycket tack vare det mångsidiga och spännande programmet som signerats av det erfarna reseledarparet, Gunnel och Rolf Hultqvist. Dessutom spelade vädergudarna i dur i stället för skur, som dock kom lagom till hemfärden, med förvarning i höjd med ostkakan.
Hargodlarna, Årets ekologiska lantbrukare
De finns på familjegården Hargs Gård i Kisa, efter en liten rundtur genom Kisa och sedan ut på vägen mot Ulrika. Entreprenörerna Ann-Sofi och IngMarie sjuder av energi, kreativt företagande och smittande entusiasm för sin verksamhet och är, precis som sina produkter, högst naturliga och trevliga. Här bjuds (mot ersättning) på bärpaj, glass, bullar och kakor. Marmeladerna kokas i små satser och smaksätts för att kunna kombineras med glass, ost (t ex från Brostorps som man samarbetar med) eller scones, bröd, eller …
Råvarorna kommer från egna odlingar som man byggt upp under ett drygt decennium men man samarbetar också i nätverk med andra producenter i närområdet och säljer produkterna bland annat på Bondens Marknad i Linköping.
Under sommaren har man en aktivitet som kallas "En gång i måna´n". Då är det underhållning. kl.18.00-22.00. Då kan man titta in, äta en bit mat och träffa vänner och njuta av bra underhållning.
www.hargodlarna.se
Tidersrums gamla träkyrka
Det första intrycket var den angenäma tjärdoften som böljade emot oss redan på parkeringsplatsen. Kyrkan är byggd av liggande timmer och dimensionerna är imponerande. Timret är sedan klätt med spån. Kyrkan är en av de märkligaste kyrkorna i landet sedan 1958 då man tog fram resterna av de gotiska målningarna. Spånen lades på 1970 och nu för tiden är spåntillverkningen ett hantverk som få människor behärskar. (Om någon vill ta upp produktionen så vet jag var det står en gammal spånmaskin inte långt från Valdemarsvik.) En gåta som kanske så småningom får sin lösning är hur man tillverkar röd (!) tjära. Vår guide, Birgitta Libert, berättade att kyrkan kom till någon gång på 1400-talet och byggdes som stavkyrka men har under årens lopp byggts till och renoverats ett antal gånger. Den inre dörren är fantastisk med sitt mycket tjusiga smide.
Smedstorps dubbelgård
Detta kulturreservat förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötland och där har man bevarat kulturlandskapet som det såg ut på 1700-talet. De gamla byggnaderna står kvar och har blivit vackert grånade och Datasaabs vänner passade fint in i miljön. De två familjerna som levde här i var sin gård med separata ekonomibyggnader och benämningen dubbelgård föddes naturligt. Man hade dubbla visthusbodar, två logar, två ladugårdar, osv. Numera bor det bara en familj här och den andra har byggt nytt inte långt därifrån. Ena delen av den gamla dubbelgården är museum och den andra är privat bostad. Smedstorp är ett reservat och jordbruket är en privat angelägenhet. Se upp för de yra hönsen som går fritt på vägen.
http://www.ostergotlandslansmuseum.se/smed.html
Ydre värdshus
Båda varmrätterna på buffén smakade gott enligt uppgift. Med hänsyn till rötterna i Saab var det nog många som valde Wallenbergare som var tillagade helt enligt gällande standard.
Ydre värdshus ligger som alla vet i Ydres centralort, Österbymo, men trots all företagsamhet och kreativitet i produktutveckling och produktion minskar befolkningsmängden.
http://www.ydrewardshus.com/
Asby med Andrew Peterson-utställningen
Mjölnardrängen Anders Pettersson emigrerade som ”till äktenskap ledig” 32-åring till Iowa. Överfarten blev stormig och båten drabbades av mastbrott. Anders och en timmerman löste de överhängande problemen, allt enligt hans dagbok, som finns att beskåda på museet i Asby med sitt omfattande material. Under åren i Iowa och Minnesota var han aktiv i kyrkan och arbetade som jordbrukare på en fruktodling. Med tiden blev ha den blev han den mest kända fruktodlaren med 300 sorters frukt. Han byggde många hus och skrev under åren 1854-1898 skrev han dagbok varje dag och förde kassabok. Detta material gladde Wilhelm Moberg som så småningom kom att använda Andrew Peterson som förebild för Utvandrarna. Glömde nämna att Anders bytte namn till Andrew under tiden i Iowa. Våra fyra guider hade massor att berätta om sina kartläggningar av Andrew på plats i USA. Museet är väl värt ett besök.
http://www.andrewpeterson.se/
Kvarnkulla trädgård
På vägen mellan Asby och Hestra ligger Kvarnkulla trädgård med en inspirerande visningsträdgård som paret Ann-Cathrine o Rune Nilsson utvecklat. Stenpartiet med sina fantastiska växter, vattenfall och gräsmatta har vuxit fram successivt allt efter som man grävt fram berget bakom stallbyggnaderna och topologin dykt upp i dagen. Korna har fått maka på sig och får gå andra vägar till och från ladugården men de kanske inte klagar? I dessa trakter har man lärt sig starta och samarbeta i nätverk och Kvarnkulla trädgård ingår i Torpöslingan vilket också vårt nästa mål på resan gör.
http://www.torposlingan.se/kvarnkullatradgard.html
Brostorps ostkakor
Familjerna med det passande namnet Ydrestrand lever på och med Brostorps Gård. Man driver ett familjeföretag sedan flera generationer tillbaka, först som mjölkbönder och köttproducenter och numera tillverkar man både välsmakande ostkakor och ostar. Ostkakorna började man med 1998 och ostarna har vuxit fram under senare år efter utbildning både i Östersund och på Orust. På den senare platsen tillverkar man sedan länge en urost som alla känner till. Nä, jag kunde bara inte låta bli – det är förstås bara ett slint på tangenterna!
http://www.ostkaka.com
Som sagt redan i inledningen – ett fantastiskt trevligt arrangemang vilket Lennart Pettersson tackade för i sitt avslutningstal till paret Hultqvist.
/ Nils Göran Gath
|