Välkommen till

DATASAABS VÄNNER

 

 

TEMA BANK

 

 

Ladda ner boken här

 

 

 

 

Tema Bank

Den tredje boken i serien ”Bits & Bytes ur Datasaabs historia” behandlar den epok som tog sin början 1968 och som starkt kom att präglas av tillämpningar inom banksektorn.
Det nya produktområdet behandlas av Knutsson, Magnusson och Hallberg.

Nordiska terminalprojektet var en gemensam upphandling för de nordiska sparbankerna. I tre uppsatser av Forslund, och Bergström skildras hur Saab och Facit i förening blev leverantörer i detta jätteprojekt.

Datorn D5, programspråket DIL, terminalnät med slingteknik och bankskrivare var tekniska innovationer av avgörande betydelse. Ergonomiskt utformade arbetsplatser blev ett viktigt försäljningsargument. Övergången från ett fåtal stordatorer till tusentals minidatorer ställde radikalt nya krav på produktion och service. Malmgren och Pettersson minns och berättar.

Med det nya sortimentet expanderade Datasaab till nya marknader. Knutsson, Senneberg, Holmberg och Lien redogör för marknadsföringen i Europa och USA.
”Pengar på Minuten”, ”Stella” och ”Beagle” var tre synnerligen ambitiösa och dramatiska bankprojekt med Sparbankerna och SEB som kunder.

Datasäkerhet i samband med betalkortterminaler blev en specialitet under 1980-talet och Holmberg berättar om produktserien 2700.

Boken avslutas med att Norman redogör för kvarvarande bankprodukter 1996.

 

Åter förstasidan